انتخاب رشته

انتخاب رشته

انتخاب رشته

 پس از پایان دوره متوسطه دوم مهمترین و سرنوشت ساز ترین انتخاب هر فرد، انتخاب رشته دانشگاهی می باشد. این انتخاب، سازنده  آینده شغلی و اجتماعی افراد می باشد، انتخاب رشته تحصیلی بسیار حساس است زیرا کوچکترین اشتباه می تواند شخص را از آرزوهایش جداکرده و آینده او را تهدید به شکست و ناکامی کند.

در ارزیابی کارنامه برای انتخاب رشته باید به دو موضوع توجه داشته باشید:

۱-تراز

بحث تراز در انتخاب رشته های مختلف دانشگاهی بسیار مهم است و در دوره ی مقدماتی و پیشرفته با این مفهوم آشنا شدیم.

تراز هر داوطلب نشان دهنده جایگاه او در بین داوطلبان دیگر است و تعیین رتبه از طرف سازمان سنجش برحسب تراز هر دانش آموز صورت می گیرد.

 

۲-رتبه

رتبه در کارنامه ترتیب هر دانش آموز نسبت به جمعیت کل را نشان می دهد.

 

 

برای انتخاب رشته مورد علاقه خود باید به موارد زیر دقت کنید:

۱-هدف

برای انتخاب رشته، هدفتان از ادامه تحصیل را با توجه به موارد زیر مشخص کنید:

 

آینده ی شغلی :

اگر برای ادامه تحصیل مهم ترین عامل، آینده شغلی عالی است، پس شما باید به دنبال جنبه درآمدی رشته مورد نظر باشید.

ترفیع مدرک تحصیلی:

اگر هدف شما از ادامه تحصیل تنها ارتقاء مدرک تحصیلی است می توانید رشته های مختلف را در دانشگاه های مورد علاقه تان برحسب تراز و رتبه، اولویت بندی کنید

مهاجرت :

اگر هدف شما این است که پس از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه به خارج از کشور مهاجرت کنید،

باید از شرایط رشته ها و قوانین موجود اطلاعات کسب کنید.

 

 

چگونه انتخاب رشته کنیم؟

ابزارهای مهم در اینکه چگونه انتخاب رشته کنیم را حتما در نظر داشته باشید:

–  اولین ابزار ما کارنامه داوطلب است. کارنامه راهنمایی برای دانش آموز است که تشخیص دهد در کدام یک از رشته ها و دانشگاه ها شانس قبولی بیشتری دارد..

– دومین ابزار ما دفترچه راهنمای انتخاب رشته است (دفترچه شماره ۲). در این دفترچه کد، عنوان رشته ها و دانشگاه ها، قوانین و تبصره ها موجود است.

– سومین ابزار در اینکه چگونه انتخاب رشته کنیم اطلاعات دانش آموز راجع به رشته ها و خصوصیات شغلی و شهر و دانشگاه ها است.

-چهارمین ابزار که از مهم ترین ابزار است، همراهی پیگیران  درسی در انتخاب رشته است.-

 

انتخاب داوطلبان براساس سه پارامتر انجام گیرد:

۱- ابتدا رشته و دانشگاه هایی که مورد علاقه و ترجیح شخصی آنهاست را از میان دفترچه انتخاب کنند.
۲ – انتخاب رشته هایی که با رتبه داوطلب با توجه به علایق و ترجیحاتش همخوانی بیشتری دارددر مرحله بعدی قرار می گیرد.
۳- دانشگاه هایی که چندان مورد علاقه فرد نیستند همچنین رشته هایی که خیلی علاقه ندارند ولی چون مایل هستند که همین امسال پروسه کنکور به اتمام برسد و قصد شرکت مجدد در کنکور را ندارند در مرحله آخر انتخابات آنها جای می گیرد.

مراحل انتخاب رشته هوشمندانه

مرحله اول: شناخت رشته های دانشگاهی و دانشگاه های شهرهای متفاوت و کسب اطلاعات درخصوص سطح علمی و امکانات رفاهی دانشگاه ها همچنین بعد مسافت شهرها تا شهر داوطلب.

شناخت رشته تحصیلی از آنجا که سالهای تحصیلی فرد براساس همین شناخت رقم می خورد بسیار حائز اهمیت است زیرا داوطلب باید درباره رشته تحصیلی، ماهیت درسی، آینده شغلی و تحصیلی آن همچنین شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر آن رشته اطلاعات داشته باشند تا بتوانند تصمیم گیری درست انجام دهند.مطالعه دقیق دفترچه می تواند در انتخاب صحیح داوطلبان کمک بسیار کند.

مرحله دوم :انتخاب رشته های مورد علاقه به ترتیب اولویت، استانها و شهرهایی که مایل هستند با قبولی در آن ادامه تحصیل دهند که سازمان سنجش با استانی، ناحیه ایی، قطبی و کشوری کردن تمامی رشته های تحصیلی به داوطلبانی که از استان خود یا استانهای همجوار انتخاب رشته می کنند شانس قبولی زیادی داده است.
داوطلب نباید خود را از این امتیاز محروم کند، ضمن اینکه باید برای جلوگیری از آسیب ها و خطرات دوری از خانواده نزدیکترین محل را برای تحصیل انتخاب کنند.

پس ازاین دو مرحله،  وقت آن رسیده که داوطلب لیستی از ۱۰۰ انتخاب خود را تهیه کند به عنوان مثال اگر اولین انتخاب داوطلب گروه علوم انسانی برای رشته تحصیلی روانشناسی می باشد. باید این رشته را در شهر خود استان یا شهرهای مورد علاقه،که از قبل تهیه کرده گزینش کند.سپس به ترتیب  ترجیحات و الویت های خود شروع به چینش آنها کند که این انتخابات در نهایت به این صورت انجام گرفته که انتخاب اول به ۹۹ انتخاب انتخاب بعدی به همین صورت  تا صدمین انتخاب.

انتخاب رشته

 

 اشتباهاتی که داوطلبان ممکن است در انتخاب رشته انجام بدهند به شرح زیر می باشد:

۱ مهم ترین اشتباه در انتخاب رشته اغلب داوطلبان این است که رشته هایی را انتخاب می کنند که رتبه لازم برای قبولی در آن رشته ها را کسب نکرده اند.

بررسی کنید بر اساس رتبه ای که کسب کرده اید چقدر حق انتخاب دارید و چه رشته هایی را می توانید وارد لیست کنید

خواهشا به خودتان نگویید حالا بزار این رشته رو هم بزنم شاید قبول شدم، اینکار نه تنها هیچ سودی برای شما ندارد بلکه باعث می شود جا برای پر کردن رشته هایی که درصد قبولی تان در آن بالا است را نداشته باشید.

۲- اشتباه دیگر داوطلب، انتخاب رشته براساس رتبه داوطلبان سالهای گذشته است

خیلی منطقی بنظر می رسد که برای انتخاب رشته، از کسانی که این دوره را سال های قبل طی کرده اند و انتخاب رشته موفقی داشته اند، مشورت بگیرید. اما اصلا منطقی نیست که بر اساس علائق و تجربه آنها همان انتخابی را کنید که انجام داده اند.

شرط اول برای انتخاب رشته، در نظر گرفتن علائق، نیازها، توان خود با توجه به رتبه کسب شده است.

۳- انتخاب رشته براساس مقایسه رتبه ای که امسال کسب کرده اید با رتبه سال گذشته

اگر شما داوطلبی هستید که سال پیش نیز در کنکور شرکت کرده و حتی انتخاب رشته هم انجام داده ولی قبول نشده اید دو حالت دارد: یا آنقدر بد انتخاب رشته کرده که متاسفانه در هیچ دانشگاهی پذیریش نشده اید یا آنقدر تعداد رقم های رتبه تان زیاد بود که اصلا مجاز نشده اید.

 

در هر حالت اشتباه سال گذشته را انجام ندهید و قبل از انتخاب رشته، دفترچه راهنما انتخاب رشته را دانلود کرده و کامل مطالعه کنید، از چند نفر که در این زمینه تجربه دارند مشورت کرده و بعد از بررسی همه این نکات، با دقت انتخاب رشته کنید تا به امید خدا امسال قبول شوید.

۴– اشتباه در انتخاب رشته به دلیل عدم توجه داوطلب به سهمیه ها

چون احتمال قبولی داوطلب در سهمیه بومی خود بیشتر است، بی توجهی به این مورد، به ضرر وی خواهد بود

۵- عدم توجه به اولویت ها یکی از دیگر عوامل اشتباه در انتخاب رشته می باشد

در این مورد داوطلب باید به ویژگیهای فردی خود مثل علاقه و هدفش در انتخاب اولویت ها توجه نماید. این اتفاق بارها برای بسیاری از داوطلبان افتاده است که زمان اعلام نتایج نهایی، در رشته ای قبول شده اند که میتوانست با توجه به رتبه خوبی که کسب کرده اند ، جزء انتخاب های پایین تر آنها باشد. اما متاسفانه به دلیل اشتباه در انتخاب اولویت ها نتوانسته اند با توجه به رتبه قبولی خود، در رشته بهتری پذیرش شوند

۶- پر کردن نادرست فرم انتخاب رشته

در زمان پر کردن فرم انتخاب رشته ممکن است داوطلب به دلیل بی دقتی در وارد کردن کد های نادرست در رشته ای پذیرش شود که مورد نظر وی نبوده است

  • دقت کنید در زمان پر کردن فرم مربوطه، اگه انتخاب اول شما رشته های روزانه است، کد رشته های دوره های شبانه، پیام نور، نیمه حضوری و غیر انتفاعی قبل یا در بین کد رشته های روزانه درج نشده باشد.
  • در وارد کردن کد رشته ها دقت داشته و چندین بار آنها را چک کنید. حتی بعد از پر کردن لیست، می توانید از کس دیگری درخواست کنید که لیستتان را چک کند. تا اگر اشتباهی رخ داده آن را بتوانید قبل از ارسال تصحیح نمایید.
  • حتما از فرم و لیست پر شده کپی گرفته و در سیستم خود سیو کنید و تا زمانیکه از قبولی خود
  • مطمئن نشده اید، آن را حفظ کنید

 

۷- اعتماد غلط به اطلاعات برخی از منابع و افراد نا معتبر

توجه کنید برای راهنمایی و مشورت به موسسات غیرمجاز انتخاب رشته مراجعه نکنید در آن صورت دیگر تضمینی برای انتخاب رشته موفق نخواهید داشت

۸-تاخیر در انتخاب رشته و به تعویق انداختن آن برای روزها و ساعات پایانی

خواهشا اگر در کل آدم صبور و بی خیالی هستید، این روزا بی خیال نباشید. حداقل برای کسانی که قبولی شما در دانشگاه آرزوشون است بی خیال نباشید. از همان دقایقی که سامانه انتخاب رشته در سایت سازمان سنجش فعال شد فرآیند انتخاب رشته خود را شروع کنید.

۹-کمک نگرفتن و عدم مشورت با منابع اطلاعاتی مناسب مانند مشاورین تحصیلی 

واقعا بعضی از داوطلبین کنکور فکر می کنند که می توانند بدون مشورت انتخاب رشته موفقی داشته باشند. اما این اشتباه محض است که فقط به دانش و اطلاعات خود بسنده کرده و دست به انتخاب رشته بزنید. هرچقدر هم که رتبه داوطلب مهم باشد اما مرحله انتخاب رشته خیلی مهم تر است.

۱۰-انتخاب رشته صرفا بخاطر درآمد شغلی و پولساز بودن آن 

اینکه رشته ای انتخاب کنید که درآمدزا باشد انتخاب منطقی و درستی است اما اینکه فقط در انتخاب رشته به پول فکر کنید و شرایط دیگر را در نظر نگیرید عاقلانه نیست

بهتر است با توجه به رتبه کسب شده و بررسی علاقه و امکانات موجود به همراه بررسی بازار رشته مورد نظرتان ،دست به انتخاب رشته بزنید. بخصوص بررسی کنید که آیا ۴ سال بعد هم این رشته بازار کار خوبی دارد یا خیر؟

۱۱-بی توجهی به ظرفیت های قبولی رشته مورد نظر در دانشگاه ها 

۱۲-بی توجهی به موقعیت مکانی پردیس های پولی دانشگاه

همه ما می دانیم که دانشگاه امیر کبیر در شهر تهران قرار دارد. خیلی از داوطلبان به گمان اینکه پردیس های این دانشگاه نیز در تهران قرار دارد، این دانشگاه را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند. غافل از اینکه پردیس های دانشگاهی الزاما در همان شهر دانشگاه مرکزی قرار ندارند

 

“مشاورین ما برای انجام فرایند انتخاب رشته همراه شما خواهند بود”

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.